Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Δελφίνι.....

Δελφίνι!.....
Δεκάδες χιλιάδες δελφινιών θανατώνονται κάθε χρόνο στις θάλασσες της Μεσογείου. Αν και τα προσφιλή αυτά είδη δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, η έλλειψη τροφής λόγω της υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση, η θανάτωσή τους από ψαράδες και κυρίως η αιχμαλωσία τους από διάφορα αλιευτικά εργαλεία όπως τα αφρόδιχτα, μειώνουν τον πληθυσμό τους δραματικά κάθε χρόνο. Σύμφωνα με αναφορές του WWF, η χρήση των αφρόδιχτων κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε τουλάχιστον 4.000 κοινά δελφίνια στη νοτιο-δυτική Μεσόγειο, (πρόσφατα το είδος συμπεριλήφθηκε στη λίστα των απειλούμενων), ενώ άλλες 13.000 αιχμαλωτίζονται στα στενά του Γιβραλτάρ και τη γύρω περιοχή.
Το WWF αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των δελφινιών στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, έχει αναλάβει δράση για την προστασία τους με προγράμματα που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικά των επαγγελματιών ψαράδων, αλλά και πολιτική πίεση για μείωση της χρήσης αφρόδιχτων στις θάλασσες της Μεσογείου.
Το 2002 ολοκληρώθηκε και το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς με τη συμμετοχή του κοινού και ψαράδων που βοήθησαν τους επιστήμονες στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για την κατάσταση των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες.



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επιστημονικό όνομα:Delphinus delphisΚοινό όνομα:ΔελφίνιΒάρος: 75-110 κιλάΜήκος:
1,5-2,0 μέτρα (μέγιστο 3,5μ.)Σχήμα:Λεπτό σώμα, προτεταμένο και μυτερό ρύγχος, ψηλό ραχιαίο πτερύγιο σε σχήμα μισοφέγγαρου, στο μέσο του σώματοςΧρώμα:Το χρώμα της ράχης ποικίλλει (μαύρο, σκούρο μπλε, γκρι), κοιλιά και πλευρά ασπροκίτρινα, ουρά ανοιχτόχρωμη γκρίζα.Βιότοπος:Ζει σε όλες τις ελληνικές θάλασσες, σε μικρές ομάδεςΜέσος όρος ζωής:20 - 40 χρόνιαΚύριες απειλές:Η έλλειψη τροφής λόγω υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση, η αιχμαλωσία τους από διάφορα αλιευτικά εργαλεία, κυρίως αφρόδιχτα.

Πηγή : Google

4 σχόλια:

  1. Ο πιο αγαπητος και πιστός φίλος των ναυτικών που τους αρέσει ν ακολουθουν τα πλοια και να τα συναγωνίζονται σε ταχυτητα παιζοντας με τα κύματα μπροστα στην πλώρη.... Υπέροχα πλάσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απότα πιο ,έξυπνα, τα πιο αγαπημένα θηλαστικά τα δελφίνια.
    Φίλοι του ανθρώπου που δεν τα σέβεται όμως όσο θα έπρεπε καίτοι τ' αγαπά. Μήπως ξέρουν oi άνθρωποι να σέβονται πραγματικά ό,τι αγαπούν για να το έχουν ?

    Καλά είναι η φιλενάδα μου ?

    http://ligery.pblogs.gr
    http://lygeri.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεμένα τα δελφίνια
    μία θαλάσσια ευφυΐα
    ευαίσθητη και τρυφερή!!!!

    Γλυκιά -ταλαιπωριμένη λίγο- Καλημέρα
    Να είσαι καλά Ευάκι μου***

    (μ' άρεσε που το μπλοκ σου
    το προσάρμοσες στα στοιχεία
    της φύσης!!! Υπέροχο!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αριστόδημε και Λυγερή μου συμφωνώ με το σχολιό σας.Πράγματι τα δελφίνια είναι πανέξυπνα και αξιαγάπητα πλάσματα......

    Μαργαρίτα μου καλώς ήρθες και στο εξοχικό μου....
    Χάρηκα που σου άρεσε...

    Ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.