Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Tο θαυματουργό χνούδι!.....

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα ζώα και δεν είναι λίγες οι φορές που ζητούν ένα ζωάκι από τους γονείς τους. Συχνά συμβαίνει να τους παρακαλούν με δάκρυα, να περιμαζέψουν από το δρόμο κάποιο αδέσποτο γατάκι ή ένα τραυματισμένο πουλί..
Το να χαιδεύουν ένα σκυλάκι, λένε οι ειδικοί, ή να κάθονται με τις ώρες χαζεύοντας ένα ενυδρεί, βοηθά τα παιδιά να είναι ήρεμα. Ακόμα το παιχνίδι, αλλά και η απλή συνύπαρξη στο ίδιο σπίτι, έχει "ηρεμιστικό" αποτέλεσμα, αφού χαλαρώνει και ενισχύει τον συναισθηματικό τους κοσμο. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι απουσίες από το σχολείο παιδιών που έχουν κατοικίδια ζώα, είναι λιγότερες.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια τείνουν να είναι πιό αυτάρκη, πιό κοινωνικά και λιγότερο εγωιστικά από αυτά που δεν έχουν.
Σε γερμανική μελέτη βρέθηκε ότι 9 στους 10 γονείς θεώρησαν ότι ο σκύλος τους έπαιξε εκπαιδευτικό ρόλο για τα παιδιά τους, ενώ 8 στα 10 παιδιά απάντησαν ότι σκύλος τους είναι ο πιό έμπιστος φίλος τους.
Τα κατοικίδια, όμως , ωφελούν και τους εφήβους. Μελέτη σε μεγάλη ευρωπαική πόλη αποδεικνύει ότι νεαρά άτομα που έχουν σκύλους είναι πιό ικανοποιημένα από την ζωή και έχουν πιό θετική σχέση με τους ενήλικες. Ειδικά η συναναστροφή με σκύλους έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στην πρόληψη της εγκληματικότητας και είναι μοναδικό αντίδοτο κατά των ναρκωτικών.
Στο νοσοκομείο για παιδιά "Great Ormond Street Children's Hospital" του Λονδίνου, οι εβδομαδιαίες επισκέψεις από κατοικίδια, βοήθησαν τα παιδιά να ξεπεράσουν την κατάθλιψη που προκαλούν η παρατεταμένη νοσηλεία και οι δυσάρεστες, αλλά και πολλές φορές επώδυνες θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται. Η παρουσία σκύλου σε τάξη με παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, συνέτεινε στην καλύτερη διατήρηση της προσοχής και του ενδιαφέροντος του
Πολλοί γονείς, ωστόσο, διστάζουν κάποιες φορές και από διάθεση να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη θλίψη που μπορεί να τους προκαλέσει η απώλεια του αγαπημένου τους ζώου, εάν κάποια στιγμή φύγει από την ζωή.
Κι όμως. Η εξοικείωση με την ιδέα της φθοράς και του θανάτου, είναι επώδυνη, αλλά πολύ χρήσιμη και διδακτική διαδικασία, που συμβάλλει στην ωρίμανση των παιδιών, λένε οι ψυχολόγοι.
Σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν τα κατοικίδια, επίσης, και στην περίπτωση του θανάτου ενός αγαπημένου μέλους της οικογένειας. Ενας τριχωτός φίλος, μπορεί, όπως λένε, να βοηθήσει τα παιδιά να συμβιβαστούν ευκολότερα με την απουσία και να ελαφρύνει τον πόνο τους.

6 σχόλια:

  1. Σιγουρα ενα κατοικίδιο δίνει αλλη διάθεση σ ενα παιδ και άλλη ζωντάνια μεσα στο σπιτικό και τον χώρο διαβίωσής του...

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παιδιά μαθαίνουν το νόη μα της ζωής απο τα ζώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aναστασία μου καλώς ήρθες στο σπίτι αυτό που σαν θέα του έχει την φύση,και σαν θέμα του κυρίως έχει τα ζώα, τα πτηνά και διάφορα άλλα.
    Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και να είσαι καλά.
    Ελπίζω να τα λέμε.
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ζώα πολλές φορές μας διδάσκουν
    σε βαθμό που μας εκπλήσει...

    Κι εμένα μου έχει λείψει αυτή
    η αίσθηση... γιατί τώρα πια
    δεν έχω κάποιο κατοικίδιο...
    γιατί δεν φτάνει να το αγαπάς
    αλλά να μπορείς να του παρέχεις
    και αυτά που εκείνο έχει ανάγκη!

    Γλυκιά Καλησπέρα ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το βιώνω και γώ με τα πτηνά μου. ΄Οσο για την Μαρία απότελεί το πρώτο της ενδιαφέρον η φροντίδα και η ένοια της για το καναρίνι, το παπαγαλάκι, το ψάρι ...
    Ο άνθρωπος που αγαπά τον κόσμο δεν εξαιρεί κανένα από τα ..υπάρχοντά του.
    Χαμόγελο και καλημέρα
    http://lygeri.pblogs.gr
    http://ligery.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.