Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Το θαυματουργό χνούδι!....

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
Πέρα από το ότι οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουν τη συντροφιά των ζώων, ως γενική αρχή, οι γιατροί θεωρούν ότι η φροντίδα των κατοικιδίων είναι η πιό ευχάριστη και υγιεινή ασχολία για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ενα κίνητρο που τους κρατά σε δράση και εγρήγορση.
Ένας σκύλος, για παράδειγμα, παρακινεί τους γέροντες να κάνουν μακρινούς περιπάτους, να κάνουν θετικές κοινωνικές συναντήσεις στα πάρκα και να δραστηριοποιούνται για την φροντίδα του, όπως για παράδειγμα να επισκέπτονται τον κτηνίατρο και το σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τροφή. Κιόλα αυτά είναι που δημιουργούν μεγάλα πρακτικά οφέλη για την υγεία.
Ποιά είναι αυτά;
* Ενισχύουν την καρδιά και την αρτηριακή κυκλοφορία. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι πιθανό να επιβιώσουν μετά από μιά καρδιακή προσβολή, λένε τα αποτελέσματα αμερικανικών ερευνών. Μελετώντας ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, η ερευνήτρια Έρικα Φρίτμαν, διαπίστωσε ότι όσοι καρδιοπαθείς είχαν στο σπίτι τους γάτες και σκύλους παρουσίαζαν καλύτερους δείκτες επιβίωσης, απ΄αυτούς που δεν είχαν. Το συμπέρασμα αυτό, αποδόθηκε καταρχήν στην άσκηση, αφού αποδείχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν κατοικίδια ζώα, μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στις καθημερινές ασχολίες.
* Ενισχύουν την ευεξία: Το να νοιάζονται για ένα κατοικίδιο και η συντροφικότητα που αυτό μπορεί να προσφέρει, προστατεύει τους ηλικιωμένους από την κατάθλιψη. Μπορεί, επίσης, να παίξει και τον ρόλο ενός "κοινωνικού βοηθήματος", αφού ένα ζωάκι στο πάρκο, μπορεί να σπάσει τον πάγο και να γίνει η αφορμή για μια ωραία συζήτηση, ακόμα και με αγνώστους.
Ερευνητικό πρόγραμμα σε γηροκομεία του Καναδά, απέδειξε ότι η ομάδα των ηλικιωμένων, στους οποίους δόθηκαν παπαγαλάκια αντεπεξήλθαν καλύτερα στην ψυχολογική επιβάρυνση της γήρανσης. Η ρουτίνα, η αίσθηση του σκοπού και ένα αίσθημα εκπλήρωσης, που υπάρχει όταν κάποιος νοιάζεται για ένα κατοικίδιο, δίνει νόημα στις ζωές πολλών απομονωμένων ανθρώπων και βοηθά να καταπολεμηθεί η μοναξιά.
Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσετε το δικό σας ζωάκι;

6 σχόλια:

  1. Πράγματι τα ζώα εχουν καταλυτική επίδραση στους μεγάλους όπως και στα παιδιά,με άλλα λόγια τα ζώα ομορφαίνουν τη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το προηγούμενο σχόλιο στάλθηκε απο μενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι παλι ανωνυμος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οχι παλι ανωνυμος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτέλους στάλθηκε σωστά Εύα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναστασία μου σιγά- σιγά θα μάθεις....που θα πάει?
    Δεν είναι και τόσο δύσκολο....
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.