Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

O πιστός μας φίλος....

Ο Σ Κ Υ Λ Ο Σ


Ο σκύλος αποτελεί ένα από τα κοινότερα κατοικίδια ζώα.
Η σχέση του με τον άνθρωπο ανάγεται σε χιλιάδες χρόνια στενότατης συνεργασίας. Έχει υμνηθεί και δοξαστεί πολλές φορές κυρίως για την (έμφυτη) τάση του να δέχεται τον άνθρωπο ως ηγετικό μέλος της αγέλης και να δένεται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Έτσι έχουν υπάρξει περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το "αφεντικό" τους στην προσπάθειά τους να το σώσουν ή να το προστατεύσουν.

Ράτσες σκύλων
Υπάρχουν πολλές ράτσες σκύλων από τις οποίες μπορεί ο κάθε άνθρωπος να επιλέξει ανάλογα με τις προτιμήσεις του, όπως Γερμανικός ποιμενικός, (λυκόσκυλο) Δαλματίας, (ασπρόμαυρο τρίχωμα με βούλες) Ελληνικός ποιμενικός, (τσοπανόσκυλο) Γαλλικό και Αγγλικό μπουλντόγκ, καθώς κι άλλες ράτσες Η κάθε ράτσα πρέπει να εκπαιδευτεί σωστά. Για παράδειγμα το κόλεϊ η συνηθισμένη Λάση και ο Ελληνικός ποιμενικός ίσως κι άλλες ράτσες πρέπει να εκπαιδευτούν για φύλακες κοπαδιών. Ο Γερμανικός ποιμενικός τα ροντβάιλερ, όπως κι άλλα σκυλιά τα εκπαιδεύουν για την φύλαξη χώρων, όπως π.χ. μαγαζιά, μονοκατοικίες. Άλλα σκυλιά εκπαιδεύονται ειδικά για τους τυφλούς ώστε να τους καθοδηγούν και να τους προστατεύουν από διάφορους κινδύνους.

Διατροφή
Ένας σκύλος δεν πρέπει να τρώει όλες τις τροφές. Για παράδειγμα πρέπει να αποφεύγει τις γλυκές τροφές γιατί μπορεί να του προκαλέσουν ζάχαρο και να τυφλωθεί. Και φαγητά όπως πατάτες που επίσης έχουν σάκχαρα. Τα κόκαλα που συνήθως του δίνουμε για να τον παίξουμε ή να τον ξεγελάσουμε πρέπει να αποφεύγονται, ιδίως αυτά των πουλερικών (κότας, κόκκορα) και του κατσικιού ή του αρνιού, επειδή θρυμματίζονται και γίνονται πολύ αιχμηρά με το μάσημα και μπορεί να του προκαλέσουν σχισμές και εκδορές στα έντερα. Υπάρχουν ειδικά «κόκαλα» από κατεργασμένο δέρμα χοίρου ή βούβαλου που τρώγονται και του καθαρίζουν τα δόντια, και μπορείτε να βρείτε στα εξειδικευμένα καταστήματα. Επίσης και άλλες τροφές που ενέχουν κίνδυνο ακόμη και για την ζωή του όπως για παράδειγμα οι λιπαρές αντενδείκτυνται. Ένας σκύλος πρέπει να τρώει μια φορά την ημέρα τουλάχιστον και κατά προτίμηση το βράδυ. Τα πολλά γεύματα και η συνεχής τροφή του δεν κάνει καλό.
Αγαπημένο φαγητό των σκυλιών είναι γενικά το κρέας. Απαγορεύεται να του το δίνουμε ωμό.
Σχέση με τους ανθρώπους
Ένας σκύλος είναι πολύ αφοσιωμένος στο αφεντικό του. Αν κάποιος πλησιάσει το αφεντικό του θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτικός γιατί μπορεί να του στοιχίσει ακόμα και την ζωή του. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις με σκύλους που έχουν δώσει και την ίδια τους την ζωή. Αυτό δεν συμβαίνει με όλους τους σκύλους. Είναι θέμα ράτσας και ιδιαίτερης εκπαίδευσης.

Ευφυΐα
Ένας σκύλος είναι πολύ έξυπνος, μπορεί να μάθει από 60 έως και 100 λέξεις. Παράδειγμα, όταν του λέμε “έλα”, ο σκύλος καταλαβαίνει και έρχεται σε μας. Όταν λέμε “πάμε” ο σκύλος ξέρει ότι θα πάει βόλτα και μπορεί να μας φέρει να του φορέσουμε και το λουρί του. Αντίστοιχα όταν του λέμε “φαγητό” ξέρει ότι ήρθε η ώρα για να φάει. Όταν του δείχνουμε το σφουγγάρι ή το αφρόλουτρό του, καταλαβαίνει ότι θα κάνει το μπάνιο του.
Γηρατειά
Το πρώτο έτος,που το σκυλί είναι κουτάβι μετράει για ένα ανθρώπινο.Από το δεύτερο και μετά μετράει για 7 ή 8 χρόνια ανάλογα με το μέγεθος. Π.χ. όταν ένα σκυλί μικρού μεγέθους είναι 2 ανθρώπινων ετών τότε είναι 8 σκυλίσιων ενώ όταν ένα σκυλί μεγάλου μεγέθους είναι 2 ανθρώπινων ετών τότε ειναι 9 σκυλίσιων.Συνήθως τα κατοικίδια φτάνουν τα 15 (ανθρώπινα) ενώ τα αδέσποτα με το ζόρι τα 10.Όταν το σκυλί μεγαλώσει αρκετά αρχίζουν τα προβλήματα.Δεν θέλει να κάνει βόλτες,έχει προβλήματα στα μάτια,στην καρδιά,στα πόδια,είναι δυσκίνητος,και σχεδόν πάντα κουρασμένος.Επίσης δεν θέλει παιχνίδια και νευριάζει ευκολα.


Wikipedia

6 σχόλια:

  1. Το δεσιμο του σκυλιού με το αφεντικό του ειναι υποδειγματικό και κατι το μοναδικό...

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη ανάρτηση!!! Και τα κινούμενα σχέδια από κάτω :))) χαμογελαστή καλημέρα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσα και να ξέρει κανείς για τα σκυλιά,πάντα μαθάινει κάτι παραπάνω,πολύ ενημερωτική η εγγραφή σου Εύα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι Άρη το δέσιμο του σκύλου με τον άνθρωπο είναι υποδειγματικό...
    Πάντως τα σκυλιά δεν μας τρώνε...δεν μας βλέπουν στο πιάτο τους όσο και να πεινάνε,σε αντίθεση με μας που τα βάζουμε ευχαρίστως θα έλεγα στο πιάτο μας....
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I love the smile on your face
    Σ΄ευχαριστώ που πέρασες και που σου άρεσε αυτή η σελίδα.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναστασία μου σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη....
    Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πιο όμορφα πλάσματα...
    Και το λέω αυτό γιατί έχω συγκατοικίσει με σκύλο 15 ολόκληρα χρόνια....Με τον OSCAR....
    'Ενα υπέροχο πλάσμα...που δεν θα ξεχάσω ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.