Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

H ΓΑΤΑ

Η ΓΑΤΑ
(Από τη Βικιπαίδεια)
Η γάτα (Felis catus) ανήκει στην οικογένεια των Αιλουριδών και είναι το πιο κοινά διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο. Σχετίζεται με τον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια. Αυτό πιστοποιείται από σχετική αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε στη Λεμεσό της Κύπρου και ανακοινώθηκε το 2004.
Δεινός θηρευτής, η γάτα κυνηγά πάνω από 1000 είδη ζώων για
τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί με σκοπό την υπακοή σε απλές διαταγές. Οι γάτες επίσης έχει βρεθεί ότι μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας. Τα ζώα χρησιμοποιούν μια ποικιλία φωνών και ένα είδος γλώσσας του σώματος, με σκοπό την επικοινωνία μεταξύ τους. Τα νιαουρίσματα, γουργουρίσματα και μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας. Οι γάτες είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια στον κόσμο, καθώς 600 εκατομμύρια είναι αυτές που ζουν σε σπίτια σε όλη τη Γη. Επίσης, εκτρέφονται και εγγράφονται ως κατοικίδια. Το χόμπι αυτό ονομάζεται "cat fancy". Το 1906 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Φίλων της Γάτας (Cat Fancier's Association, αρκτικόλεξο CFA).
Στην Κίνα, οι γάτες εκτρέφονται για το εμπόριο της γούνας τους. Το γεγονός ότι στοιβάζονται σε κλουβιά και θανατώνονται έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φιλοζωικές κυρίως οργανώσεις παγκοσμίως .
Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία
Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικιδίων γατών πιθανόν ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8.000 π.Χ.


Μέγεθος

Η γενική ανατομία μιας αρσενικής γάτας.
Οι γάτες ζυγίζουν τυπικά μεταξύ 2,5 και 7 κιλών. Ωστόσο, ορισμένες ράτσες, όπως η γάτα του Μέιν (Maine Coon), μπορούν να ξεπεράσουν τα 11,3 κιλά. Ορισμένες γάτες είναι γνωστό ότι μπορούν να φτάσουν και τα 23 κιλά, εξαιτίας της λήψης περισσότερης τροφής. Στον αντίποδα, έχουν αναφερθεί πολύ μικρόσωμες γάτες.
Η μεγαλύτερη γάτα που υπήρξε ποτέ είχε βάρος γύρω στα 21,2 κιλά.

2 σχόλια:

  1. Η γάτα είναι κατοικίδιο ζώο σαν τον σκύλο,αλλά έχει ανεξάρτητο χαρακτήρα,δεν υποτάσσεται στον άνθρωπο,όπως ο σκύλος,παρόλα αυτά έχει τη γλυκύτητά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι και η γάτα και ο σκύλος είναι εξ΄ίσου υπέροχα κατοικίδια, το καθένα για ξεχωριστούς λόγους....
    Διαφορετικοί χαρακτήρες αλλά αξιαγάπητη παρείτσα...
    Σε φιλώ καλή μου Αναστασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.