Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Μπορούν οι γάτες και οι σκύλοι να ζήσουν χωρίς κρέας;

Ποιό είναι το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο;

(Βασιλικός Πύθωνας)

Ο βασιλικός πύθων έχει μήκος 10,5 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο. Ζει στη Μαλαϊκή χερσόνησο, στην Μπούρμαν, στην Ινδοκίνα και στις Φιλιππίνες.
(Σε άλλη ανάρτηση περισσότερα)

Το δεύτερο κατά σειρά είναι ο ανακόντας.
Ζει στις τροπικές χώρες της Νοτίου Αμερικής και φτάνει τα 7,5 μέτρα.

(Ανακόντας)

Ακολουθεί ο πύθων της Ινδίας, που φτάνει τα 6,5 έως 7,5 μέτρα. Ο πύθων των αφρικανικών βράχων έχει περίπου το ίδιο μήκος.


(Πύθων της Ινδίας)

Ο αδαμαντόστικτος πύθων της Αυστραλίας και της Ν. Γουινέας συχνά φτάνει τα 6 έως 6,30 μέτρα.

(Πύθων της Αυστραλίας)

Ακολουθεί ένα φίδι που για κάποιο λόγο πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Είναι ο βόας ο συσφιγκτήρας και το μέγιστο μήκος που μπορεί να φτάσει είναι τα 4,80 μέτρα.
(Σε άλλη ανάρτηση περισσότερα)

(Βόας ο συσφιγκτήρας)

Αυτό το απειλητικό ζώο έχει πατρίδα του το Νέο Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.
(Σε άλλη ανάρτηση περισσότερα)

Η βασιλική κόμπρα, ένα άλλο μέλος της οικογένειας των φιδιών, φτάνει τα 5,40 μέτρα.
(Σε άλλη ανάρτηση περισσότερα)

(Βασιλική κόμπρα)

Τέλος, στις ΗΠΑ συναντάμε τον ανατολικό αδαμαντόστικο κροταλία που φτάνει σε μήκος 2 μέτρων.
Πώς επικοινωνούν οι μέλισσες;Η γλώσσα των μελισσών είναι γλώσσα αρωμάτων και χορού.
Όταν η μέλισσα έχει ανακαλύψει νέκταρ ή γύρη και επιστρέφει στην κυψέλη, αρχίζει να χορεύει, κάνοντας διαρκώς μικρούς κύκλους στον αέρα.
Ο χορός διεγείρει τις άλλες μέλισσες και τους λέει ότι η μέλισσα που χορεύει ανακάλυψε νέκταρ ή γύρη. Οι άλλες μέλισσες αντιλαμβάνονται το άρωμα της μέλισσας που επέστρεψε, τι έχει βρει, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν τι να αναζητήσουν. Αν η μέλισσα χορεύει ζωηρά, αυτό σημαίνει ότι είναι διαθέσιμη πολύ τροφή και όλο και περισσότερες μέλισσες εξάπτονται και θέλουν να βγουν να την αναζητήσουν.
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα άνθη βρίσκονται σε ακτίνα εκατό μέτρων από την κυψέλη. Όταν η μέλισσα βρίσκει άνθη με τροφή πιο μακριά, επιστρέφοντας εκτελεί άλλο είδος χορού. Αυτή τη φορά αντί να κάνει κύκλους, χορεύει με την ουρά της. Σχηματίζει ένα οκτώ, ενώνοντας δύο κύκλους με ευθεία γραμμή, ενώ ταυτόχρονα κουνά το υπογάστριο ή την κοιλιά της. Εκτός από τις υπόλοιπες πληροφορίες, ο χορός της ουράς πληροφορεί τις συναδέλφους της πόσο μακριά να πάνε και προς ποια κατεύθυνση να πετάξουν. Ο αριθμός των στροφών ανά λεπτό δείχνει την απόσταση. Όσο πιο μακριά, τόσο λιγότερα οκτάρια σχηματίζει. Για παράδειγμα, έντεκα στροφές το λεπτό σημαίνουν απόσταση 2.100 μέτρων. Η γραμμή που σχηματίζουν οι μέλισσες μεταξύ των δύο βρόγχων του οκτώ δίνουν την ακριβή κατεύθυνση προς την οποία βρίσκονται τα άνθη. Μάλιστα, σχηματίζουν αυτή τη γραμμή σε σχέση με τη θέση του Ήλιου στον ουρανό, ώστε οι υπόλοιπες να είναι σε θέση να ξεκινήσουν υπό σωστή γωνία αμέσως.


Γιατί ο δυνατός αέρας φαίνεται να τρελαίνει τους σκύλους και τα άλογα;
Παρ’ όλο που και τα δύο ζώα γίνονται συνήθως πιο νευρικά όταν φυσάει, η εξήγηση είναι διαφορετική για το καθένα.
Οι σκύλοι φαίνεται να απολαμβάνουν τον άνεμο και γίνονται πιο παιχνιδιάρικοι και δραστήριοι, ενώ τα άλογα συμπεριφέρονται σαν να φοβούνται και εκδηλώνουν πείσμα ή δειλία. Αυτή ίσως να είναι η διαφορά μεταξύ του θηρευτή και του θηράματος: ο δυνατός άνεμος μεταφέρει από μακριά τις οσμές, θέτοντας έτσι το άλογο σε κίνδυνο αλλά βοηθώντας το σκύλο να εντοπίσει τη λεία του.
Ωστόσο, το άλογο αρχίζει να τρέχει, με κίνδυνο να κατευθυνθεί προς το σημείο όπου βρίσκεται ο εχθρός του. Μια πιθανή εξήγηση; Το σφύριγμα του ανέμου στα αφτιά του ενδεχομένως να περιορίζει την αντιληπτική ικανότητά του, οδηγώντας το σε σπασμωδικές αντιδράσεις και καθιστώντας το πιο ευάλωτο στο θηρευτή.


Μπορούν οι γάτες και οι σκύλοι να ζήσουν χωρίς να τρώνε κρέας;


Οι σκύλοι θα μπορούσαν να γίνουν... χορτοφάγοι, αλλά οι γάτες έχουν ανάγκη το κρέας ή τουλάχιστον αρκετά από τα συστατικά του.
Δύο από αυτά είναι το αμινοξύ ταυρίνη, που δεν υπάρχει στα φυτά, και η βιταμίνη Α, την οποία οι σκύλοι μπορούν να συνθέσουν από καροτενοειδή των φυτών αλλά οι γάτες προσλαμβάνουν μόνο από το κρέας. Επίσης, οι γάτες είναι ευάλωτες στην έλλειψη του αμινοξέος αργινίνη, το οποίο παίρνουν μόνο μέσα από το –υψηλό σε πρωτεΐνες– κρέας. Αν, λοιπόν, είστε χορτοφάγος και έχετε σκύλο, μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή του στη δική σας. Αν όμως έχετε γάτα, συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι είναι σαρκοφάγο ζώο!Από την πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα του Focus..........

9 σχόλια:

 1. να συμπληρώσω ότι ο ανακόνδας είναι πιο παχύς, οπότε σε βάρος είναι περιπου το ίδιο με τον πύθωνα.

  Οσο για το μεγαλύτερο φίδι που έζησε ποτέ, δες εδώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πω! Πω! Κώστα.....
  Σκέψου να έβλεπες κάτι παρόμοιο στο διάβα σου!......
  Αν και δεν σου κρύβω ότι κάποια εποχή ήθελα να έπαιρνα βασιλικό πύθωνα αλλά κόλλησα στο ότι θα έπρεπε να του δίνω είτε ζωντανά είτε πεθαμένα ζωάκια για να τρώει και αυτό δεν μπορούσα να το κάνω....
  Θεωρώ ότι είναι πανέμορφα ζωντανά και δυστυχώς παραξηγημένα!
  Να είσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. α, και τα ανοιχτόχρωμα έως άσπρα φίδια που εχεις για φωτό έιναι albino pets, δεν είναι έτσι στη φύση, έχουν σχεδια σε αποχρώσεις του καφέ. Αλλά και να τα έχεις σπίτι σου με τον καιρό θέλουν πολύ μεγάλο χώρο και εννοείται πρέπει να τα βρίσκεις και ζωντανή τροφή ή νεκρά πουλερικά, χάμστερ ή ινδικά χοιρίδια. πράγμα όντως βάρβαρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. o βασιλικος πυ8ωνας πραγματικα...κουκλος! Αν δεν ημουν αντιθετη σε τετοιου ειδους κατοικιδια, σιγουρα αυτον θα διαλεγα!!!
  Δεν το ηξερα αυτο για τα αλογα που ειναι και η τρελη μου αδυναμια!
  Αλλα επειδη αλογο στο σπιτι δυσκολο :D απεκτησα ενα αδεσποτο γατακι δυο εβδομαδων, το εχω ηδη 2 εβδομαδας αρα ειναι ενος μηνος πλεον!!! Και σιγουρα το να γινει χορτοφαγος ειναι στη σφαιρα της φαντασιας!!! Πολυ ομορφες φωτογραφιες εβαλες μπραβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νιρηίδα μου
  εμένα μου αρέσουν τα φίδια και λυπάμαι που είναι τόσο παρεξηγημένα ζώα/ερπετά...
  Εύχομαι να σου ζήσει το νέο μέλος της οικογένειάς σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Λοιπόν αυτή η σελίδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
  Αξίζει να την διαβάζουν όλοι ,κυρίως τα παιδιά.Για να μαθαίνουν εύκολα,όμορφα και ζωντανά.
  Μπράβο Evaki μου.

  http://ligery.pblogs.gr
  http://lygeri.pblogs.gr
  http://pygemos.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αχ αυτό τό άλογο.!!!!!!!!
  Ο κήπος της εδέμ μου θυμίζει λίγο
  την αυλή του σπιτιού μου.
  Λείπει μόνο η Ευα ,τα άλογα
  και οι αγελάδες.
  Έτσι το μήλο το παίρνω
  μόνος μου από τη μηλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λυγερή μου χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η σελίδα....
  Να είσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ζήση καλώς ήρθες μετά από 6 μήνες απουσίας...
  Το άλογο κουράστηκε να σε κυνηγάει....
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.