Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Απειλούμενο είδος: Αιγαιόγλαρος(Larus audouinii)

Απειλούμενο είδος: Αιγαιόγλαρος(Larus audouinii) 
(της Δανάης Πορτόλου)



Ο Αιγαιόγλαρος είναι ο μόνος γλάρος που απαντάται αποκλειστικά στη Μεσόγειο.
Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει πολύ με ένα κοινό είδος γλάρου, τον Ασημόγλαρο (Larus cachinnans), με άσπρο σώμα και γκρίζες φτερούγες με μαύρες άκρες.
Είναι όμως λίγο μικρότερος (50εκ.), με κόκκινο ράμφος και σκούρα πόδια και επιπλέον, στον αέρα είναι πιό φίνος και ευκίνητος.


Όπως και για τα περισσότερα θαλασσοπούλια, οι γνώσεις μας για τον Αιγαιόγλαρο εστιάζονται γύρω από την εποχή της αναπαραγωγής. Αναπαραγώμενοι πληθυσμοί έχουν καταγραφεί στην Αλγερία, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στο Μαρόκο, στην Ισπανία, στην Τυνησία και στην Τουρκία.
Οι χώροι φωλεοποίησης του είδους διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους αν και στην πλειοψηφία τους οι αποικίες βρίσκονται σε απομονωμένες βραχώδεις νησίδες με αραιή βλάστηση.


Οι Αιγαιόγλαροι εμφανίζονται στις θέσεις ωοτοκίας στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και φτιάχνουν απλές φωλιές στο έδαφος γύρω στα τέλη Απριλίου. Γεννούν 2-3 αυγά τα οποία επωάζουν για τρεις περίπου εβδομάδες. Τα αυγά εκκολάπτονται στα μέσα Μαίου και οι νεοσσοί παραμένουν στην φωλιά για λίγες μέρες. Τα νεαρά, που έχουν καφε-γκρί χρώμα, αρχίζουν να πετάνε μετά από 20-30 μέρες και από τα μέσα Ιουλίου, ενήλικα και νεαρά, εγκαταλείπουν την αποικία.
Τον χειμώνα εξαπλώνεται κυρίως στα νότια και ανατολικά παράλια της Μεσογείου.


Τρέφεται κοντά στις ακτές, κυρίως με μικρά αφρόψαρα τα οποία πιάνει από την επιφάνεια της θάλασσας με μία πολύ επιδέξια τεχνική, πετώντας αργά και χαμηλά πάνω από το νερό.
Στην Δυτική Μεσόγειο το είδος τρέφεται βασικά με το παρεμπίπτον αλίευμα των αλιευτικών σκαφών.


Στο παρελθόν ο Αιγαιόγλαρος ήταν πολύ πιό σπάνιος, οι αριθμοί του όμως αυξήθηκαν πρόσφατα και υπολογίζονται τώρα στα 18.700 ζευγάρια.
Αυτή η απότομη αύξηση οφείλεται πιθανότατα στην μεγάλη διαθεσιμότητα τροφής στη δυτική Μεσόγειο.
Παρ’ όλα αυτά όμως, το είδος θεωρείται πολύ ευάλωτο καθώς το 90% του πληθυσμού του βρίσκεται συγκεντρωμένο σε δύο αποικίες της Ισπανίας (στο δέλτα του ποταμού Ebro και στα νησιά Chafarinas). Έτσι, ο Αιγαιόγλαρος χαρακτηρίζεται από την Birdlife International ως είδος που "εξαρτάται από προστασία" και καταγράφεται ώς "κινδυνεύον" στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Σπονδυλόζωων. Επίσης περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για την προστασία των πουλιών, στο Παράρτημα ΙΙ της Συνθήκης της Βέρνης και στο Παράρτημα Ι της Συνθήκης της Βόννης.


Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει το είδος σχετίζεται με την ενόχληση των αναπαραγώμενων πουλιών από την παρουσία του ανθρώπου πάνω στις νησίδες, κάτι που συνδέεται με δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η αλιεία, το κυνήγι και η συντήρηση και κατασκευή υποδομών.
Απειλή επίσης αποτελεί η μείωση του ιχθυαποθέματος που είναι διαθέσιμο στα πουλιά και ο πνιγμός σε αλιευτικά εργαλεία, αλλά και η ρύπανση των θαλασσών και η θήρευση.
Αρνητική επίδραση τέλος, πιθανώς να έχει και ο ανταγωνισμός του με τον Ασημόγλαρο για χώρο φωλεοποίησης και τροφής, καθώς και η αλλαγή της φυσικής μορφολογίας των νησίδων από την υπερβολική βόσκηση.


Από το 1997 η ΕΟΕ διεξάγει τριετές πρόγραμμα LIFE για την προστασία του Αιγαιόγλαρου που περιλαμβάνει τόσο άμεσες δράσεις όσο και την προετοιμασία διαχειριστικών προτάσεων για έξι περιοχές του δικτύου Natura 2000 στις οποίες απαντάται το είδος.
Ο μεσος στόχος είναι η μείωση της ενόχλησης στις αποικίες ωοτοκίας μέσω της φύλλαξης, της έρευνας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των πουλιών και της παρακολούθησης της ανθρώπινης παρουσίας.
Έχουν επίσης γίνει ενέργειες για να εμποδιστεί η προσέγγιση των κοπαδιών στις αποικίες (χτίσιμο ξερολιθιών και μετακίνηση αιγοπροβάτων).
Παράλληλα, διεξάγεται πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των τοπικών αρχών, κατοίκων και τουριστών μέσω συναντήσεων, έντυπου υλικού και εγκατάστασης δύο κέντρων πληροφόρησης.


Μετά από ένα χρόνο διεξαγωγής του προγράμματος εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 600 ζευγάρια Αιγαιόγλαρων σε πάνω από 20 μικρές διάσπαρτες αποικίες, που είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην ανατολική Μεσόγειο.
Στόχος της ΕΟΕ είναι να επεκταθούν οι δράσεις και η έρευνα σε όλες τις περιοχές όπου απαντώνται Αιγαιόγλαροι, αξιοποιώντας το είδος για την ανάδειξη και την προστασία της μοναδικής φύσης του Αιγαίου.


Αιγαιόγλαρος (περισσότερα)



Ο Αιγαιόγλαρος είναι ένα παγκόσμια απειλούμενο είδος γλάρου, κορυφαίου ευρωαπαϊκού ενδιαφέροντος για προστασία.
Στην Ελλάδα φωλιάζει στο Αιγαίο, σε απομονωμένες και ασφαλείς μικρές νησίδες με μικρή κλίση και αραιή βλάστηση, σε αποικίες των 10 εως 65 ζευγαριών.

Περιγραφή


Ο ενήλικος Αιγαιόγλαρος είναι λευκός, με στενές γκρίζες φτερούγες, μαύρες στην άκρη. Μοιάζει με τον κοινό Ασημόγλαρο (Larus cachinnans), αλλά είναι λίγο μικρότερος και ελαφρύτερος. Έχει βαθύ κόκκινο ράμφος με κίτρινη άκρη και μια στενή μάυρη λωρίδα καθώς και σκουρόχρωμα πόδια.
Τα νεαρά είναι αρχικά σκούρα καφέ και αποκτούν σταδιακά το πτέρωμα του ενηλίκου σε 4 χρόνια.

Εξάπλωση

Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκαν γύρω στις 25 νέες αποικίες του Αιγαιόγλαρου.
Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία ο ελληνικός πληθυσμός είναι ο μεγαλύτερος του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρ΄όλα αυτά εξακολουθεί να είναι τα πιο σπάνια θαλασσοπούλια της Ελλάδας.
Τα κυριότερα σημεία αναπαραγωγής του στην Ελλάδα είναι σε μικρονήσια των Δωδεκανήσων, των νοτιοανατολικών Κυκλάδων, των Κυθήρων και των Σποράδων.


Βιολογία- Συμπεριφορά

Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει τις αρχές Απριλίου, όταν ο Αιγαιόγλαρος ζευγαρώνει και φτιάχνει πρόχειρες φωλιές.
Γεννάει 2-3 αυγά προς τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου, τα οποία επωάζει για 4 εβδομάδες.
Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν σταδιακά την αποικία μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Ο Αιγαιόγλαρος είναι ένας ικανότατος ψαράς που δείχνει μια σαφή προτίμηση τις ερημικές βραχώδεις ακτές.
Αρπάζει τη λεία του, μικρά αφρόψαρα, πετώντας αργά και χαμηλά, στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας, βυθίζοντας μερικές φορές για λίγο στο νερό τις άκρες των φτερούγων του.


Κίνδυνοι-Απειλές

Ο βασικός ανταγωνιστής του Αιγαιόγλαρου, ο Ασημόγλαρος, εκματαλλεύεται τις ανθρωπογενείς πηγές διατροφής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο πληθυσμός του.
Επιπλεόν, φωλιάζει ένα μήνα νωρίτερα από τον Αιγαιόγλαρο, μειώνωντας έτσι τις διαθέσιμες θέσεις αναπαραγωγής.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν οδηγήσει στη δραματική μείωση των αλιευμάτων περιορίζοντας την αφθονία και τη διαθεσιμότητα της τροφής του Αιγαιόγλαρου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τόσο τους πληθυσμούς όσο και την αναπαραγωγική τους επιτυχία.
Όμως η πιο μεγάλη απειλή για τα πουλιά αυτά προέρχεται από την ενόχληση.
Η ανθρώπινη παρουσία στους χώρους αναπαραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αναπαραγωγική επιτυχία, ή ακόμα και σε εγκατάλειψη των αποικιών.


Πρόγραμμα Life για τον Αιγαιόγλαρο

Με βάση τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας της ΕΟΕ στο χώρο του Αιγαίου και τη διάγνωση των αναγκών και των απειλών που αντιμετωπίζει ο Αιγαιόγλαρος, συντάχθηκε ειδικό πρόγραμμα Life - Nature με τίτλο "Δράσεις για την προστσία του Αιγαιόγλαρου Laruw audouinii στην Ελλάδα", που χρηματοδοτήθηκε από Ε.Ε. και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Μαρτίου του 1997 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1999.
Οι περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το πρόγραμμα αποτελούν μέρος του δικτύου Φύση 2000 και είναι οι μικρονησίδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς και τα γύρω μικρονήσια στην Αστυπάλαια, στην Αμοργό και στα Κύθηρα.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η εξεύρεση διαχειριστικών λύσεων που να ευνοούν την εξάπλωση των ειδών της ορνιθοπανίδας, την εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών για τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής.




Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω!!!
που βαθμολογήσατε!...

5 σχόλια:

  1. Το χαρακτηριστικό του είναι το κόκκινο ράμφος με την μαύρη γραμμή στην άκρη και μερικές φορές και με κίτρινη άκρη. Ενώ ο πιο μεγαλόσωμος κοινός γλαρος έχει κίτρινο ράμφος με κόκκινη άκρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως πάντα γνώστης του θέματος και μάλιστα πολύ καλά ενημερωμένος....
    Να είσαι καλά Κώστα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανενα ομορφο ζωο θαλασσας, στεριας ή αερα που δεν εχουμε φτασει στην εξαφανιση υπαρχει;;;Αν ναι μην το πεις!Θα το μαθουν και μετα θα κινδυνευει και αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νηρηίδα
    Καλή μου Νηρηίδα πόση σημασία έχει το σχολιό σου.....
    Πόσο δίκιο έχεις....
    Καλά που μου το είπες όμως να προσέχω!!!! :))Σ΄ευχαριστώ που ήρθες και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ :))
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΝΗΡΗΙΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.