Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Τα υπό εξαφάνιση ζώα του αύριο!......

Τα υπό εξαφάνιση ζώα του αύριο


Μια νέα επιστημονική έρευνα υποδεικνύει 20 περιοχές στον κόσμο όπου κάποια είδη ζώων, αν και δεν απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση, υπάρχει ο κίνδυνος να εξαφανιστούν σύντομα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ανάμεσα στη λίστα των περιοχών συναντάμε τη Γροιλανδία και τη Σιβηρική τούνδρα, νησιά της Καραϊβικής και μέρη της νοτιοδυτικής Ασίας.


Η ερευνητική ομάδα του Λονδίνου πιστεύει ότι η μελέτη της θα βοηθήσει τους επιστήμονες και τους οικολόγους να αποτρέψουν την εξαφάνιση των ειδών μέσω της έγκαιρης παρέμβασης/πρόληψης και όχι μέσω θεραπείας.


Η μελέτη, που παρουσιάζεται στα πρακτικά της Ακαδημίας των Επιστημών (PNAS), επικεντρώνεται σε μια έννοια που ονομάζεται "λανθάνων κίνδυνος εξαφάνισης".


Υπό αυτή την έννοια, κάποια ζώα δεν αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο κίνδυνο εξαφάνισης και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ζώα υπό εξαφάνιση – τη γνωστή Red List, την παγκοσμίως αποδεκτή βάση δεδομένων όπου καταγράφονται τα απειλούμενα είδη.


Ωστόσο, το πρότυπο της ανθρώπινης εξέλιξης δείχνει ότι κάποια από αυτά τα είδη που δεν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, μπορεί να απειληθούν με εξαφάνιση στο πολύ κοντινό μέλλον.
Αυτό μάλιστα μπορεί να γίνει πολύ πιο σύντομα από την εξαφάνιση ζώων που τώρα βρίσκονται στην ομάδα "υψηλού κινδύνου".


"Διαπιστώνουμε αυτή την αλλαγή στη λίστα των απειλούμενων ειδών στην περίπτωση του πιθήκου howler της Γουατεμάλας, ο οποίος το 2000 βρισκόταν στο τέλος της λίστας και τέσσερα χρόνια αργότερα κατατάχθηκε ανάμεσα στα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος των δασών στο οποίο ζει, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr Marcel Cardillo, από το Imperial College του Λονδίνου.


"Ελπίζουμε ότι οι οικολόγοι θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά μας για να προλάβουν την εξαφάνιση ειδών που πρόκειται να κινδυνεύσουν στο μέλλον χωρίς να επικεντρώνονται μόνο στα ζώα που τώρα απειλούνται" συμπληρώνει.


Βίσωνες και τάρανδοι


Ο τάρανδος της Βορείου Αμερικής

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον λανθάνων κίνδυνο εξαφάνισης για περισσότερα από 1.500 θηλαστικά.
Ενισχύοντας τα συμπεράσματα άλλων ερευνητικών ομάδων, βρήκαν ότι είδη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο τείνουν να έχουν σχετικά μεγάλο σώμα, ζουν σε μικρές περιοχές και αναπαράγονται με αργούς ρυθμούς.
Μερικά από αυτά τα ζώα είναι, για παράδειγμα, ο τάρανδος της Βορείου Αμερικής, η ιπτάμενη αλεπού των Σεϋχέλλων, ο καφέ λεμούριος και ένα είδος βύσωνα.
Αποτελεί μάλλον έκπληξη το γεγονός ότι οι περιοχές που φιλοξενούν είδη με ιδιαίτερα υψηλό λανθάνων κίνδυνο εξαφάνισης δεν περιλαμβάνουν γνωστά σημεία βιοποικιλότητας όπως είναι τα βαθύπεδα του Αμαζονίου και του Κονγκό αλλά αντίθετα περιλαμβάνουν περιοχές στο βόρειο Καναδά, τη βόρεια Ρωσία και τη Γροιλανδία.



Περιοχές στον κόσμο που φιλοξενούν ζώα που θα απειληθούν στο μέλλον με εξαφάνιση

"Μου δημιουργεί εντύπωση το ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν σημειώνει περιοχές όπως είναι τα βαθύπεδα του Αμαζονίου και του Κονγκό όπου και υπάρχουν πολλά ζώα με μικρό πληθυσμό," παρατηρεί ο Thomas Brooks του κέντρου Εφαρμοσμένων Επιστημών Βιοποικιλότητας στην Ουάσινγκτον.
Ένας λόγος γι αυτό μπορεί να είναι η έλλειψη πληροφοριών.
Ορισμένες βάσεις δεδομένων φυτών και ζώων χρειάζονται επειγόντως αναθεώρηση.


Πρόληψη

Καφέ λεμούριος


Ο περιβαλλοντολογικός οργανισμός Conservation International είναι μία από τις ομάδες που ήδη προσπαθούν να διοργανώσουν προληπτικά προγράμματα αντί να περιμένουν να δράσουν όταν τα μέλη κάποιου είδους θα είναι ήδη λιγοστά.


"Είναι κοινά παραδεκτό ανάμεσα στους οικολογικούς κύκλους ότι όποτε μας δίνεται η ευκαιρία πρέπει να ενεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις και να υιοθετούμε δυναμικά μέτρα πρόληψης," αναφέρει ο Brooks. "Αυτού του είδους οι λύσεις είναι πιο εύκολες αλλά και πιο οικονομικές."


"Οι διαστάσεις όμως της ανθρώπινης επίδρασης στη βιοποικιλότητα είναι τόσο μεγάλες που τα περισσότερα οικολογικά προγράμματα αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν αντιδράσεις."


Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα προγράμματα που έχουν στεφθεί με επιτυχία.
Στο εθνικό πάρκο Yellowstone, οι αρκούδες grizzly κατάφεραν να επανακάμψουν και να βγουν από την αμερικανική λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.
Παράλληλα στη Βρετανία, ο αριθμός των ασημόγλαρων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.


Βίσωνας


Μέσω του Συνεδρίου για τη Βιολογική ποικιλομορφία, η διεθνής κοινότητα έχει θέσει ως στόχο την "σημαντική μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας" μέχρι το έτος 2010.


Παρόλα αυτά, τα νούμερα δεν είναι και τόσο ευοίωνα.
Όπως κατέληξαν επιστήμονες τον περασμένο χρόνο, 1/3 των αμφιβίων, 1/5 των θηλαστικών και 1/8 όλων των πτηνών του κόσμου απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση.


Αν και ο άνθρωπος είναι ο κύριος λόγος που τα ζώα απειλούνται με εξαφάνιση, ο ίδιος ο άνθρωπος θα είναι αυτός που θα υποφέρει από τις συνέπειες.
Η μείωση της βιοποικιλότητας θα επηρεάσει την ανθρώπινη κοινότητα με διάφορους τρόπους.
Θα μειωθούν τα οικονομικά αξιοποιήσιμα φυσικά αγαθά, όπως είναι η ξυλεία, και θα αλλοιωθούν τα οικοσυστήματα και οι "παροχές" τους προς τον άνθρωπο – το νερό για παράδειγμα.


Το βρήκα  εδώ



Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω!!! που βαθμολογήσατε!...

Dividers, Animated Dividers, Keefers

4 σχόλια:

  1. Στην τελική, υπηρετεις σεμνά και με συνέπεια έναν χώρο στο διδίκτυο που θα έπρεπε όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να τον συστήσουν στα παιδιά τους....
    Λέμε είναι επιίνδυνος ο Υπολογιστής για τα παιδιά κάτω από μη ελεγχόμενες συνθήκες.
    Πράγματι είναι.
    Τι κάνουμε όμως για να τον καταστήσουμε χρήσιμο και ελκυστικό ;
    Η ένδειξη από πλευράς σου ενδιαφέροντος για θέματα που αφορούν την πανίδα ,την χλωρίδα και γενικά αυτόν τον θαυμαστό κόσμο που ζούμε , συμβάλλει πραγματικά στην εκλαϊκευμένη γνώση και παιδεία για όλους.

    Μπράβο Ευάκι για μια ακόμη φορά.
    Καλή μέρα νάχεις και καλή εβδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με την άποψη της φίλης "Λυγερη"για τις τόσο ενημερωμένες αναρτησεις σου καλή μου Εva ...όμως ποιος απο τους διοικουντες νοιάστηκε ,μόνο χαλούν τον κόσμο όταν πια καίγωνται χλωρίδα και πανίδα...μεμονωμένα κάποιοι εκπεδευτικοί και ιδιώτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου...αλλά δεν θα'πρεπε να κάνουμε το καλύτερο οπου "πατάει" ο άνθρωπος αντί να καταστρέφουμε την φύση;

    Καλημέρα .
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο αυτό, αλλά και ανησυχητικό. Με κάνει ν'αναρωτιέμαι αν σε μερικές δεκαετίες θα υπάρχουν άλλα ζώα στον πλανήτη, εκτός από τον άνθρωπο... Μέχρι να πάψει να υπάρχει κι αυτός...
    Φιλιά Εύα μου, θα σε περιμένω το Σάββατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύα μου με πρόλαβε η φίλη Maria Tzirita .Συμφωνώ απόλυτα μαζί της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.