Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Κόκκινο ελάφι - Σπάνιο και απειλούμενο!

Dividers, Animated Dividers, Hello My Friend,  Keefers



Κόκκινο ελάφι: άλλοτε κοινό, σήμερα σπάνιο και απειλούμενο










Κάποτε ζούσε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σήμερα εντοπίζεται μόνο στην Πάρνηθα και περιορισμένα στην Ροδόπη.
Οι πληθυσμοί του Κόκκινου Ελαφιού (Cervus elaphus), του μεγαλύτερου φυτοφάγου ζώου της χώρας μας, έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος χαρακτηρίζεται πλέον ως κρισίμως κινδυνεύον σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.


Σε ειδική μελέτη με τίτλο "Έρευνα Οικολογίας του Κόκκινου Ελαφιού στο Όρος Πάρνης" η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς κατέγραψε τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό της Πάρνηθας, τον ακμαιότερο πληθυσμό Κόκκινου Ελαφιού της χώρας.


Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας ο αριθμός των ελαφιών της Πάρνηθας δεν ξεπερνά τα 600.
Τα άτομα αυτά διασπείρονται αδρά από τη λίμνη του Μαραθώνα στα ανατολικά έως το όρος Πάστρα στα δυτικά.
Η χειμερινή περιοχή εξάπλωσής τους υπολογίζεται σε 360.000 στρ., ενώ η πλειοψηφία των ζώων περιορίζεται το καλοκαίρι στα υψηλότερα σημεία του βουνού (700-1.400 μ.) σε μια έκταση περίπου 44.500 στρ.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των ελαφιών παρατηρούνται σε λίγες μόλις απομονωμένες θέσεις του ορεινού όγκου της Πάρνηθας μακριά από κάθε ανθρώπινη όχληση.
Η αναλογία των αρσενικών – θηλυκών ελαφιών είναι σχεδόν 1:1.
Ωστόσο, τα μισά περίπου ενήλικα θηλυκά ελάφια βρέθηκαν χωρίς νεογνά το καλοκαίρι του 2009.




ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επιστημονικό όνομα: Cervus elaphus


Κοινό όνομα: Κόκκινο Ελάφι ή Ελάφι


Περιγραφή: Αρσενικό με κέρατα που απορρίπτονται κάθε χρόνο ("κλαδοκέρατα").
Και τα δύο φύλα με φαιοκίτρινη κηλίδα γύρω από την ουρά ("κάτοπτρο") (λευκωπή στα άλλα δύο ελαφοειδή της Ελλάδας: το Ζαρκάδι και το Πλατώνι).


Βάρος: Αρσενικό 75-340 κιλά, θηλυκά 56-254 κιλά (ανάλογα με το υποείδος).


Τροφή: Θεωρείται «μικτός βοσκητής», τρέφεται δηλαδή τόσο με κλαδιά και φύλλα δέντρων όσο και με διάφορες πόες.


Βιότοπος: Τα διάφορα υποείδη εμφανίζονται σε μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων.
Τα ελάφια στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο δασόβια.


Προσδόκιμο ζωής: Έως 27 χρόνια αν και τα περισσότερα ζώα ζουν λιγότερο από 15 χρόνια.


Κύριες απειλές: Λαθραίο κυνήγι είναι η κύρια αιτία που περιορίζει την εξάπλωση του είδους στη χώρα. Η απώλεια βιοτόπων επίσης εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας και της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων περιορίζει τα διαθέσιμα ενδιαιτήματα για το είδος ενώ εμποδίζει κυρίως τη φυσική διασπορά του σε νέους βιότοπους. Εγκαταλελειμμένα σκυλιά οδηγούνται συχνά στην απελπισμένη επιλογή θήρευσης ελαφιών στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας


Πληθυσμοί στην Ελλάδα: Ο πιο ακμαίος πληθυσμός βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.
Μικρός πληθυσμός βρίσκεται στη Ροδόπη, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Ζώα που έχουν προέλθει από τον πληθυσμό της Πάρνηθας έχουν μεταφερθεί στα Κρατικά Εκτροφεία: Κοζάνης, Χρυσοπηγής Σερρών, Μονής Αγάθωνος Φθιώτιδας, Καλουσίου Πατρών.
Από τα κρατικά εκτροφεία κατά καιρούς απελευθερώνονται ζώα σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές με σκοπό τη θήρα.
Εμπλουτισμός με λίγα ζώα έχει γίνει στην περιοχή Ραφταναίων-Πραμάντων Ηπείρου ενώ μια σειρά άλλων ανεπίσημων απελευθερώσεων ή διατήρησης σε αιχμαλωσία από ιδιώτες αναφέρονται για διάφορες περιοχές της χώρας.


Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πληθυσμός αυτός δεν παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση, συγκριτικά με την απογραφή του 1994, όπως θα αναμενόταν για έναν πληθυσμό που δεν πιέζεται από φυσικούς θηρευτές (π.χ. λύκος, αρκούδα).
Ωστόσο, μια σειρά άλλων παραγόντων επιδρούν ανασταλτικά τόσο για την αύξηση όσο και τη διατήρηση του υπάρχοντος πληθυσμού: το λαθραίο κυνήγι, τα τροχαία ατυχήματα, η θήρευση των ελαφιών από εγκαταλελειμμένα σκυλιά, αλλά και η επέκταση των οικιστικών εκτάσεων στη γύρω περιοχή είναι οι κυριότεροι από αυτούς.
Η απώλεια βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας και της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων μαζί με τη λαθροθηρία αποτελούν άλλωστε τους κύριους λόγους που εμποδίζουν τη φυσική του διασπορά σε νέους βιότοπους.


Για τη διατήρηση του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και την εξάπλωσή του είδους σε νέους βιότοπους πέρα από την Πάρνηθα είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, η βελτίωση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που αφορά στην εμπορία, τη θήρευση, τη διακίνηση, διατήρηση σε αιχμαλωσία και την απελευθέρωση των ζώων.
Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η δημιουργία ενός κέντρου περίθαλψης, χειρισμού και γενετικού ελέγχου των ζώων.
Τέλος, απαιτείται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα των κατοίκων και επισκεπτών περιοχών όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέοι υποπληθυσμοί.


"Το Κόκκινο Ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες μας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται", σημειώνει ο Παναγιώτης Λατσούδης, Δασολόγος/Υπεύθυνος του προγράμματος για το ελάφι.
"Γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διατηρηθούν οι υπάρχοντες πληθυσμοί, αλλά και να γίνουν συστηματικές προσπάθειες για την εξάπλωση του είδους σε νέους βιότοπους", καταλήγει ο κ. Λατσούδης.


Η μελέτη με τίτλο "Έρευνα Οικολογίας του Κόκκινου Ελαφιού στο Όρος Πάρνης" ξεκίνησε το 2007, στο πλαίσιο του προγράμματος "Γνωρίζω – Συμμετέχω - Προστατεύω: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας" με την υποστήριξη της Eurobank EFG και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Το Μέλλον των Δασών", που εκπονείται από το WWF Ελλάς και συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.
Για την εκπόνηση της μελέτης, η οργάνωση συνεργάστηκε με το τμήμα βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πάρνηθας και το Δασαρχείο Πάρνηθας.
Στην εκπόνηση της μελέτης συνεργάστηκαν και πολλοί άλλοι ειδικοί επιστήμονες, καθώς και αριθμός εθελοντών της οργάνωσης.








Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω!!!
που βαθμολογήσατε!...



Dividers, Animated Dividers, Hello My Friend,  Keefers

10 σχόλια:

  1. καλημέρα καλή μου καλό μήνα...Υπέροχο το blog σου μου άρεσε πολύ και α με βλέπεις συχνά εδώ.Πολύ ωραία η ανάρτηση σου .Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να δούμε ,οτι όλα τα ζά είναι μέρος της ζωής μας ,και του οικοσυστήματος να μην επιτρέψουμε τον αφανισμό όλων αυτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Εύα.
    Ωραίο θέμα και ωραία ανάρτηση.
    Νάσαι καλά.
    Κώστασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πότε άραγε θ'ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε την καταστροφή που έχουμε κάνει σ'αυτόν τον τόπο ...τι φταίνε τα ζωάκια αν εμάς μας "κάπνισε" να θέλουμε βίλα στο δάσος ,η στο ακρογιάλι και όχι μόνο.
    Λυπάμαι κι αγανακτώ όταν σκέφτωμαι πως ήταν η χώρα μου/μας και πως την καταντήσαμε!

    Καλή Κυριακή @φίλη Eva F.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα, άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα αναρτησή σου. Προσωπικά πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος λόγος που εξαφανίζεται είναι ο περιορισμός των βιοτόπων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. evelina

    Εβελίνα μου καλώς ήρθες στον Κήπο της Εδέμ!
    Χαίρομαι που σου άρεσε και μπορείς να έρχεσαι όποτε θέλεις.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Naturedigital

    Κωστή μου ευχαριστώ που ήρθες....
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ellen

    Ελένη μου όπως τα λες έτσι είναι...
    Δυστυχώς κάθε μέρα και χειρότερα καλή μου φίλη!
    Και φυσικά είναι κρίμα να τα βάζουμε με την φύση!....
    Να είσαι καλά και ευχαριστώ που ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tyler Durden

    Κώστα εγώ πιστεύω ότι το ανθρώπινο χέρι βάζει το χεράκι του!!!!!......
    Και καταλαβαίνεις τι εννοώ!!!!
    Ευχαριστώ που ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ καλή η επιλογή σου. Ας ελπίσουμε ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι, αλλά και ο απλός κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.