Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Ελευθέρωσαν 52.000 μινκ στην Καστοριά

Ελευθέρωσαν 52.000 μινκ στην Καστοριά
Πάνω από 52.000 μινκ "πλημμύρισαν" τον κάμπο της Καστοριάς, γύρω από τη Σιάτιστα.Δύο νέα, απανωτά κρούσματα απελευθέρωσης γουνοφόρων ζώων σημειώθηκαν Παρασκευή και Σάββατο και οι επιχειρηματίες βλέπουν πίσω από τις ενέργειες αυτές τα "Κοράκια της εκδίκησης", τους ακτιβιστές που πριν από ενάμιση χρόνο είχαν αναλάβει την ευθύνη για την απελευθέρωση και πάλι χιλιάδων μινκ, κάνοντας λόγο για "γενοκτονία των ζώων από τους γουναράδες".

Τα μινκ δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση. Δεν ξέρουν πού να βρουν τροφή και νερό και το ένστικτό τους τα οδηγεί στο να κάνουν καταστροφές στο οικοσύστημα.
Εχουν γεννηθεί για να μεγαλώσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και ο θάνατός τους δεν είναι μαρτυρικός, αφού γίνεται με εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα", λέει στο "Εθνος" ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Βασίλης Δήμτσας.
Ξημερώματα Σαββάτου άγνωστοι εισέβαλαν στη μονάδα του Νίκου Κιουτσή στη Σιάτιστα και άνοιξαν τα κλουβιά με αποτέλεσμα να διαφύγουν 2.000 μινκ.


Απώλειες

Ο ιδιοκτήτης κατάφερε να εντοπίσει και να συλλέξει κοντά στα 500, τα υπόλοιπα όμως έχουν εξαφανιστεί και πολλά εντοπίστηκαν χθες νεκρά είτε από τη ζέστη είτε επειδή χτυπήθηκαν από διερχόμενα Ι.Χ.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο συνέβη και πέρσι στη μονάδα του κ. Κιουτσή και αφέθηκαν ελεύθερα κοντά στα 1.500 μινκ.
Ενα 24ωρο νωρίτερα, την Παρασκευή, άγνωστοι μπήκαν σε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες γουνοφόρων ζώων, αυτή του Γιώργου Παγούνη στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς, και απελευθέρωσαν 50.000 (!) ζώα.
Σύμφωνα με τον κ. Παγούνη, η ζημιά για την επιχείρησή του ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση από πυροσβέστες, ιδιοκτήτες άλλων μονάδων, ακόμη και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον εντοπισμό και την περισυλλογή των ζώων.


"Ακόμη και όσα μαζεύουμε πάντως πολύ δύσκολα επιβιώνουν, αφού τα μινκ μπορούν να ζήσουν μόνο κατά οικογένειες και όταν ανακατεύονται, αλληλοεξοντώνονται", σημειώνει ο κ. Δήμτσας, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση του κ. Παγούνη είναι μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου με μεγάλες εξαγωγές στην Κίνα.


Επιχείρηση

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Αργος Ορεστικό, Χιλιόδεντρο, Ποριά, Αυγή, ενώ οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, καθώς τα μινκ κινούνται πολύ γρήγορα και είναι επιθετικά, έτσι δεν αποκλείεται -όπως συνέβη πέρσι με ένα εξάχρονο κοριτσάκι- να δαγκώσουν όποιον τα πλησιάσει. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάλογη ζημιά υπέστη η μονάδα του Μηνά Μηγιάγκα στο Ασκιό Κοζάνης, όπου οι άγνωστοι άνοιξαν τα κλουβιά και άφησαν ελεύθερα 8.000 μινκ, ενώ πριν αποχωρήσουν έβαλαν φωτιά στα μηχανήματα εκδοράς των ζώων και έγραψαν στους τοίχους το σύνθημα "Είστε κανίβαλοι".


Τον Δεκέμβριο του 2008 άγνωστοι απελευθέρωσαν 7.500 μινκ από τη μονάδα του Λάζαρου Παπαχαρίση, στη Σιάτιστα, και δύο μήνες μετά την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση "Κοράκια της εκδίκησης" (Corvus revenges).Ακτιβιστές "Τα κοράκια της εκδίκησης"
"Κατηγορώ" για γενοκτονία ζώων

Με μία οργισμένη και απειλητική ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακό ιστότοπο, η οργάνωση "Κοράκια της εκδίκησης" ανέλαβε την ευθύνη πριν από ενάμιση χρόνο για την απελευθέρωση των 7.000 μινκ από τη μονάδα του Λ. Παπαχαρίδη.
"Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τον θάνατο όσων ζώων χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα, πέθαναν από πείνα και δίψα, αλληλοσπαράχθηκαν, για τις ζημιές που αυτά προκάλεσαν και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα. Πρώτα όμως θα αναλάβει το σινάφι των γουναράδων την ευθύνη για τη γενοκτονία που διαπράττει καθημερινά, για τη φριχτή εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών κάθε χρόνο, για το γδάρσιμο αθώων πλασμάτων που είχαν την ατυχία να γεννηθούν ντυμένα με μια όμορφη γούνα, για τις άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας τους.
Μέχρι τότε αναλαμβάνουμε μόνο την ευκαιρία και τη χαρά που δώσαμε στα πλάσματα αυτά να ζήσουν ελεύθερα, κάποια για πολύ, κάποια για λίγο", ανέφερε η ανακοίνωση.

Το μινκ
Πολύτιμο στις αγορές για τη γούνα του...

Σαρκοφάγο θηλαστικό με καταγωγή από τη βόρεια Αμερική, το μινκ αναπαράγεται σε κλουβιά στις 31 επιχειρήσεις του κλάδου στη δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Κοζάνη και λιγότερο στα Γρεβενά) και τρέφονται με υπολείμματα από άλλα ζώα και ειδικές κροκέτες.
Κάθε Δεκέμβριο οδηγούνται μαζικά στη... σφαγή με εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα και στη συνέχεια οι έμποροι γδέρνουν το δέρμα τους και κατασκευάζουν με αυτά πανάκριβα παλτά και ζακέτες βιζόν.
Για ένα παλτό χρειάζονται περίπου 50-60 μινκ και οι τιμές του είναι από 3.000-15.000 ευρώ.
"Ολα τα προϊόντα μας εξάγονται στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα, στη Ρωσία, στις σκανδιναβικές χώρες και μόνο ελάχιστα κομμάτια πουλιούνται στην εγχώρια αγορά.


Εξαγωγές

Παλιότερα ήμασταν 35 υγιείς επιχειρήσεις, τώρα μείναμε μόνο 31, αλλά εξακολουθούμε να αποτελούμε μεγάλο κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας των εξαγωγών", λέει ο κ. Δήμτσας.
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων γουνοφόρων ζώων, μετά τα περσινά κρούσματα προσέλαβαν φύλακες και έχουν πλέον 24ωρη φύλαξη στις μονάδες τους.
Τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών καταδίκασαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκ μέρους της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς ο κ. Νίκος Παναγιωτίδης έκανε λόγο για "έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος".Και εγώ  αναρωτιέμαι :
Aλήθεια  ΧΩΡΙΣ γούνα ΔΕΝ μπορούν να ζήσουν κάποιοι άνθρωποι?....
Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν και κάτι άλλες υπέροχες γούνες που όμως ΔΕΝ  κατασκευάζονται από ζωντανούς οργανισμούς!!!!!Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω!!! που βαθμολογήσατε!...


2 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Την είχα ακούσει και στο ραδιόφωνο πριν από λίγες ημέρες.
  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τα όσα γράφεις στο τέλος για τις γούνες. Αλλά, δυστυχώς πολλοί στον κόσμο είναι μαθημένοι αλλιώς και δεν νοιάζονται.
  Προσωπικά, δεν θα ήθελα να υπάρχουν τέτοιου είδους «βιομηχανίες» αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δυστυχώς υφίστανται και από αυτές συντηρούνται οικογένειες και ίσως και ολόκληρες περιοχές.
  Η αντίδραση των ακτιβιστών δεν με βρίσκει σύμφωνο ακριβώς λόγω αυτής της ευαίσθητης παραμέτρου. Από την άλλη, η σκέψη ότι τόσα χιλιάδες ζώα θανατώνονται για τη γούνα τους, είναι κάτι περισσότερο από θλιβερή.
  Αλήθεια, ξέρεις πόσο ζουν κανονικά αυτά τα ζώα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πιγκουίνος
  **************
  Πιγκουίνε μου πολύ θα ήθελα να μάθαινα αν σε κάποιον από τους παραγωγούς και τους επειχηρηματίες αυτού του είδους, του έκαναν κάτι ανάλογο πως θα ένοιωθε!!!!
  Δηλαδή να τον υποχρέωναν να ζούσε στις συνθήκες που ζούνε αυτά τα πλάσματα και μετά να τον έγδερναν ζωντανό και χωρίς αναισθητικό!.....
  Εχω δει δυστυχώς παλιότερα βιντεάκια και δεν άντεξα να τα δω μέχρι το τέλος....
  Αυτά τα πλάσματα απ΄ότι έχω διαβάσει κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ζουν 8-10 χρόνια απ΄ότι διάβασα κάπου!
  Να είσαι καλά και ευχαριστώ που άφησες το σχόλιό σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.