Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΑΕΤΟΣ !

Αετός ο Βασιλιάς των πτηνών!

Βικιπαίδεια




Ο αετός (Aquila) είναι πτηνό και ανήκει στην τάξη των Ιερακόμορφων. Το πιο κοινό είδος αετού είναι ο Aquila Chrysaetus, ο κοινός χρυσαετός ή σταυραετός.





Ο αετός είναι ένα μεγαλόσωμο αρπακτικό, σαρκοφάγο πτηνό. Το σώμα των αρσενικών φτάνει τα 95εκ., ενώ των θηλυκών ξεπερνά το 1,5 μέτρο.
'Εχει δυο πολύ ισχυρά πόδια με τέσσερα δάκτυλα το καθένα με μεγάλα γυριστά νύχια.






Οι φτερούγες του είναι μακριές και τελειώνουν εκεί που αρχίζει η ουρά του, και έχουν άνοιγμα 2-2,5μ. Το φτέρωμά του έχει χρώμα ξανθό, με λευκές ανταύγιες.





Το ράμφος του είναι γαμψό για να μπορεί να κατασπαράζει πιο εύκολα τη λεία του.







Έχει ισχυρή όραση τη μέρα και βλέπει το θήραμά του από ψηλά, ενώ τη νύχτα δεν τον βοηθούν τα μάτια του να βλέπει και μένει στη φωλιά του. Ορμάει πάνω στα θηράματά του με μεγάλη ταχύτητα. Αν η λεία είναι μεγάλη, τότε την κομματιάζει και την μεταφέρει στην φωλιά του.


Όταν πιάνει κότες, τις μαδάει και τις χελώνες τις πετάει από μεγάλο
ύψος σε βράχια για να σπάσει το καβούκι τους.




Προτιμά να φωλιάζει σε ψηλά απόκρυμνα βουνά μέχρι τα 5.000μ. και το θηλυκό γεννάει 3-4 αυγά που τα επωάζει για 5 εβδομάδες.


Από τα μικρά όμως επιζεί μονάχα ο ένας νεοσσός, ο οποίος είτε σκοτώνει τους άλλους, είτε τρώει όλο το φαΐ επειδή είναι ο πιο δυνατός.



Στην ελληνική μυθολογία ο αετός ήταν αγγελιοφόρος του Δία, βασιλιά των θεών.
Θεωρείται σύμβολο ισχύος και εικονίζεται σε πολλά εθνόσημα και σύμβολα πόλεων και κρατών. Ο αετός είναι κατα πολλους ενα σύμβολο δύναμης και κυριαρχίας τις πετάει από μεγάλο ύψος σε βράχια για να σπάσει το καβούκι τους.

3 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί
    ένας αετός να είναι περήφανος
    οταν το μπόϊ του φτάνει
    στον ομφαλό της γυνναίκας του.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πρωτη φωτό μοιάζει με αετογερακίνα (Buteo) και όχι είδος αετού. Εκτός αν είναι ο μικρόσωμος Σταυραετός, αλλά θα πρέπει να δω τα ποδια του για βεβαιότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.