Tσακάλι (Canis aureus)
Το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα.
Ήδη η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Πλέον η βιοκοινότητα δεν ξεπερνά τα 1500 άτομα. Αυτά περιορίζονται σε απομονωμένους πληθυσμούς στην Α. Μακεδονία – Θράκη, τη Χαλκιδική, την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας, την Πελοπόννησο, τη Σάμο, και με μικρές ομάδες στην Κερκίνη και στον Αξιό.
Βασικοί παράγοντες της δραματικής αυτή μείωσης του πληθυσμού του τσακαλιού είναι η καταστροφή του βιοτόπου του εξαιτίας μιας σειράς ανθρωπογενών επεμβάσεων όπως η αποξήρανση υγροτόπων, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η αστικοποίηση, αλλά και η μείωση της κτηνοτροφίας και θήρευση προηγούμενων κυρίως χρόνων.
Ως το 1990 το τσακάλι ήταν επικηρυγμένο ως επιβλαβές είδος με αποτέλεσμα δεκάδες ζώα να σκοτώνονται κάθε χρόνο. Στις υφιστάμενες απειλές ήρθαν να προστεθούν και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Το WWF Ελλάς από το 2000 μέχρι σήμερα μελετά τους πληθυσμούς τους τσακαλιού στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική τόσο για να διαπιστώσει σε πιο στάδιο βρίσκονται οι πληθυσμοί του είδους αλλά και να διερευνήσει κατά πόσο επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Επιστημονικό όνομα: Canis aureus L.
Κοινό όνομα: Τσακάλι (Χρυσό)
Περιγραφή: Θηλαστικό της οικογένειας των κυνοειδών, συνήθως δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός σκύλου ράτσας κόκερ.
Αν και το κάθε άτομο ποικίλει όσον αφορά στο χρώμα που φέρει το τρίχωμά του –ιδίως στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού- το κόκκινο, καφέ, χρυσό και αργυρό χρώμα φαίνεται να είναι τα κυρίαρχα.
Τροφή: Παρ’ όλη την κακή τους φήμη τα τσακάλια είναι σχεδόν κατά το ήμισυ φυτοφάγα και τρέφονται με φρούτα και μούρα. Το υπόλοιπο μισό της δίαιτάς τους αποτελείται από ψοφίμια και μικρά ζώα όπως αμφίβια, βατράχια, ψάρια, ποντίκια, κουνέλια, έντομα και πουλιά ενώ αναμφισβήτητα καμιά φορά επιτίθενται σε πρόβατα.
Βιότοπος: Ευρεία κατανομή παγκοσμίως, από τη Σενεγάλη ως την Ινδία. Σε κάποια μέρη θεωρείται κοινό, παντού όμως οι πληθυσμοί του μειώνονται.
Στην Ελλάδα απαντάται στα χαμηλά υψόμετρα, κοντά σε καλλιέργειες, στην παραλιακή ζώνη ή και κοντά σε σημεία με νερό.
Κύριες απειλές: Καταστροφή βιοτόπου και μέχρι το 1990 οπότε και άλλαξε ο νόμος, θήρευση καθώς είχε κηρυχθεί επιβλαβές είδος.
Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω!!!
που βαθμολογήσατε!...
καλημέρα ευαγγελία!
ΑπάντησηΔιαγραφήπράγματι εχει καταντήσει απειλούμενο είδος και είναι ουσιαστικά το μόνο σαρκοφάγο των χαμηλών υψομέτρων μαζί με την αλεπού. Η αγριόγατα σπανίζει και αυτή. Η αλεπού τα καταφέρνει καλύτερα πάντως και δεν απειλείται. Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο, μια και είναι συγγενικά είδη με το τσακάλι και μοιράζονται περίπου τους ίδιους βιότοπους.
Μα δεν ειναι πανεμορφα πλασματα; Δε μπορω να καταλαβω πως επιτρεπουν ως και σημερα να καταστρεφουν την υπαρξη τους.Ποτε δεν θα το καταλαβω. Πολυ καλη για αλλη μια φορα η αναρτηση σου...τσακαλι εισαι! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστα δεν ξέρω αλλά είμαι απαισιόδοξη με τα απειλούμενα είδη γενικά....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ φοβάμαι πως μερικά χρόνια μετά δεν θα υπάρχουν πολλά από όλα αυτά που σήμερα δυστυχώς είναι πολύ λίγα και μία από τις σοβαρότερες αιτίες είμαστε εμείς οι "άνθρωποι" που κυρίως όλα τα βλέπουμε στο πιάτο μας ή για ό,τι άλλο λόγο μας αφορά...(γούνες,χόμπυ, κλπ)
Γιατί για κάποιους ανθρώπους είναι "χόμπυ" το να αφαιρούν ζωές ή κατά μερικούς αγαπούν την φύση...
Να είσαι καλά και ευχαριστώ για την επίσκεψη αλλά και για τις γνώσεις σου που τις καταθέτεις εδώ!
Νηρηίδα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα πλάσματα τελικά είναι πανέμορφα και είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς μαζί μου!....
Πιστεύω πως ότι και να δεις θα σου αρέσει...
γιατί είσαι τσακάλι καλή μου!
να πω την αληθεια οοοοολα τα ζωα οντως μου αρεσουν τρελα...εκτος απο καμια διποδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλααααααααα εμεν λες τεμπελε εσυ που εισαι να γραψεις;εεεεεεεεεεε;;;;;;;;;
Nηρηίδα...
ΑπάντησηΔιαγραφήπονηρούλα ξαναχτύπησες πάλι έ!.....
:))
Συμφωνώ μαζί σου ότι και μένα όλα τα ζώα μου αρέσουν..
........